top of page

Η βροχή στην πόλη μας

Το Μεσογειακό κλίμα με τα θερμά, ξηρά καλοκαίρια και τους ήπιους, υγρούς χειμώνες (με τρεις φορές περισσότερες βροχοπτώσεις από τα καλοκαίρια) και με μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας στη διάρκεια του έτους, θεωρείται από πολλούς ως το ιδανικό κλίμα. Ωστόσο, η Μεσόγειος αποτελεί μια περιοχή με έντονες κλιματικές διακυμάνσεις: εύκρατο και υγρό κλίμα στο Βορρά και περισσότερο ξηρό κλίμα στο Νότο. Οι εποχιακές αντιθέσεις είναι πιο έντονες στη Νότια και Ανατολική Μεσόγειο, όπου το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας βροχόπτωσης μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε λίγες ημέρες με καταρρακτώδεις βροχές. Αυτό εμποδίζει το νερό να διεισδύσει στο έδαφος, προκαλώντας διάβρωση του εδάφους και ροή του νερού προς τη θάλασσα. Έτσι από την αρχαιότητα οι κάτοικοι της Μεσογείου γενικά και της Ελλάδας πιο συγκεκριμένα, προσπάθησαν:

(α) Να ανακόψουν την πορεία του νερού προς τη θάλασσα π.χ. με ξερολιθιές και αναβαθμίδες.

(β) Να επινοήσουν περίπλοκες τεχνολογίες και τεχνικές για τη συλλογή, μεταφορά και αποθήκευση του νερού ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα κατασκευάζοντας υδραγωγεία, στέρνες, πηγάδια, φράγματα, κ.ά.

 

Το κλίμα της Ελλάδας είναι τυπικά μεσογειακό και παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία μεταξύ των διαφόρων περιοχών. Αυτό οφείλεται στο ανάγλυφο της χώρας, που έχει μεγάλες διαφορές υψομέτρου: υπάρχουν μεγάλες οροσειρές κατά μήκος της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και στην εναλλαγή ξηράς και θάλασσας. Έτσι, από το ξηρό κλίμα της Αττικής και γενικά, της Νότιο-Ανατολικής Ελλάδας πηγαί- νουμε στο υγρό κλίμα της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας. Τέτοιες κλιματικές διαφορές συναντώνται ακόμη και σε τόπους που βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, κάτι που παρουσιάζεται σε λίγες μόνο χώρες σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, στον πίνακα παρουσιάζονται οι τιμές των βροχοπτώσεων σε κάποιες περιοχές για το Νοέμβριο του 2013 που ήταν ένας αρκετά «βροχερός» μήνας και φαίνεται η διαφορά μεταξύ των περιοχών ΒΔ και ΝΑ Ελλάδας.

 

Από κλιματολογικής πλευράς το έτος μπορεί να χωριστεί κυρίως σε δύο εποχές: τη ψυχρή και υγρή χειμερινή περίοδο που διαρκεί από τα μέσα του Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Μαρτίου και τη θερμή και ξηρή εποχή που διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.

 

Στις πόλεις, όπου υπάρχουν μεγάλες αδιαπέραστες επιφάνειες (όπως είναι οι στέγες, οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, οι χώροι στάθμευσης κ.ά.) οι έντονες βροχές οδηγούν συχνά σε πλημμύρες. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό με έργα όπως είναι οι δεξαμενές για τη συλλογή του βρόχινου νερού, οι πλακοστρώσεις με υλικά διαπερατά από το νερό, οι «πράσινες» στέγες κ.ά.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

 Μετεωρολογικές Προβλέψεις του Εθνικού  Αστεροσκοπείου Αθηνών: www.meteo.gr  Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία: www.hnms.gr

ΠΗΓΕΣ
ΥΠ.ΠΟ.-ΜΕΛΤ «Το Νερό Πηγή Ζωής, Κίνησης, Καθαρμού» Πρακτικά Επιστημονικής Συνάντησης, Αθήνα, 1999. ΥΠ.ΠΟ. Δ/νση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων «Περί υδάτων- Το νερό στο Βυζάντιο» Ντιάνα Ζαφειροπούλου (επιμ.) , Αθήνα, 2000. Σκούλλος Μ., Αλάμπεη Α., Μαλωτίδη Β., Βαζαίου Σ., Μπουλουξή Α., (2003) «Το Νερό στη Μεσόγειο» Εκπαιδευτικό Υλικό, ΜΙΟ-ECSDE & GWP-Med, Αθήνα). Γκράσσος Γεώργιος & Βίγκλας Παναγιώτης «Οι κρήνες της Μακρινίτσας, ένα στοιχείο του λαϊκού πολιτισμού ως διαθεματικό εκπαιδευτικό εργαλείο», Πρακτικά 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Λαϊκός Πολιτισμός και Εκπαίδευση, 29/9-1/10/2006, Βόλος. Γιαννάκη Σοφία «Οικιακή χρήση του βρόχινου νερού με τις «σύγχρονες στέρνες» 2ο Τεύχος του Ηλεκτρονικού Περιοδικού ΜΟNUMENTA, Δεκέμβριος 2007 (Ανασύρθηκε από: http://www.monumenta.org/τελευταία επίσκεψη: 06/2014)  ΕΥΔΑΠ Φωτογραφικό Λεύκωμα, Αθήνα, 1999. Λάμπρου Ιωάννης «Ύδωρ νεαρόν Το Δώρο των Θεών» Εκδ.  Δεσμός, Αθήνα 2012. Ζαβιτσάνου Γεωργία «Επιστροφή στις στέρνες», ΟΙΚΟ της Καθημερινής, 04/08/2008. Πυλαρινός Γιώργος «Ιστορίες τση στέρνας (Ι): Πως φτιάχνεται η στέρνα;» Ζακυνθινά Στιγμιότυπα (Ανασύρθηκε από http://users.sch.gr/gpylarinos/index2.html/τελευταία επίσκεψη: 06/2014)   Σκούλλος Μιχαήλ, Αλάμπεη Αργυρώ, Μαλωτίδη Βασιλική, «Το άλλο νερό: Εκπαιδευτικό υλικό για τους μη συμβατικούς υδατικούς πόρους στην Κύπρο», GWP-Med & MIO-ECSDE, 2014. Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Νερό για τα νησιά» Πρόγραμμα Αειφόρο Αιγαίο, Αθήνα 2011. Approach to Strategic planning for Integrated Urban Water Management (IUWM), «SWITCH: Sustainable Water Management in the City of the Future» European Commission 6th Framework Programme (FP6), 2010. (Ανασύρθηκε από http://www.switchurbanwater.eu/ τελευταία επίσκεψη 06/2014)

bottom of page